Kleuter- en lagere school

Mater Christi

Image

Wat is Bodymap?

Onze maatschappij is de laatste 20 jaar sterk veranderd. We kennen op heel veel gebieden een fantastische vooruitgang. Het leven wordt ons op verschillenden vlakken steeds gemakkelijker gemaakt.

Maar dit heeft spijtig genoeg ook een keerzijde. Onze kinderen groeien nu op in een andere speelcultuur waar spelen en bewegen wordt belemmerd door de aanwezigheid van televisie en computer. Buiten het feit dat spelen en bewegen een basisrecht is van het kind, is het ook een noodzaak om optimaal te kunnen ontwikkelen.

Kinderen moeten in de echte wereld heel wat bewegingservaringen opdoen om de interne GPS te kunnen ontwikkelen. En dit gebeurt helaas niet vanzelf.

Het is een noodzaak dat je een zeer stimulerende omgeving kan creëren waarin kinderen kunnen opgroeien. De kennis om de juiste prikkels op de juiste moment aan te bieden is belangrijk in het groei- en ontwikkelingsproces van een kind. Een goede motorische ontwikkeling is  tevens de basis voor het latere ‘ schoolse leren’. 

“Fit voor leren” is een programma om de neurologische en motorische ontwikkeling van kleuters op een speelse en leuke manier te stimuleren. Kinderen leren via bewegen!   Ze ontdekken,  experimenteren en leren de wereld kennen… 

Ann de Wilde en Liesbeth Verhoeven:

“Met het ‘Fit voor Leren’ programma willen we leerkrachten en ouders inspiratie bezorgen om kleuters te stimuleren tot bewegen. Het zijn activiteiten die het hele lichaam trainen en de diverse zintuigen stimuleren.”

De inzichten van Ann de Wilde en Liesbeth Verhoeven worden vlug opgepikt en ze zijn ervan overtuigd dat het op termijn zal leiden tot minder kinderen die een etiket als ADHD opgekleefd krijgen. “Natuurlijk als het kind echt een stoornis heeft kan onze methode niet helpen maar elk probleem is geen stoornis.”

Het Ontwikkelingslab van Bodymap

Wij vinden het heel belangrijk dat onze kleuters veel en gericht bewegen om latere leerproblemen te voorkomen!

In onze kleuterschool gebruiken we het programma “fit voor leren”. Alle info hierover vind je op onze website bij” bodymap”. Bij bodymap hebben ze nu ook het Ontwikkelingslab ontworpen. Wat houdt dit in:

Het Ontwikkelingslab van Bodymap brengt de bewegingsontwikkeling van kinderen in beeld. 

Alle flesjes van het 'lab' staan voor specifiek ontwikkelingsvaardigheden. 

Alle kinderen moeten dus spelenderwijs, in de echte wereld, heel veel bewegingservaring opdoen. Zo gaan zij hun flesjes kunnen vullen en vaardigheden automatiseren. 

Als kinderen voldoende spelen en bewegen gaan de flesjes zich vullen met "vaardigheden" en gaat uiteindelijk de dop op de fles. 

Nu is de vaardigheid geautomatiseerd. En automatiseren is nodig om meer complexe vaardigheden te kunnen aanleren. 

Als alle flesjes van het lab gevuld zijn... dan kunnen we de geheime formule brouwen om vlot te leren schrijven, rekenen, lezen, concentreren, goed bewegen enz. 

Belangrijke Bodymapregel: 

Ervaren om te Bewaren!

Alle speeltips die op onze site komen zullen gekoppeld zijn aan het ontwikkelingslab.

Jullie kunnen natuurlijk ook een kijkje nemen op de site: www.bodymap.be of www.ontwikkelingslab.be.

X

Bericht van mclint.be:

Sorry, je mag hier niet rechtsklikken.